6. razred: Kmetija Dimec
V sklopu EKO DNEVA, 4. 10. 2024, so si učenci ogledali sadjarsko kmetijo Dimec. Učenci so se najprej v razredu pogovorili o vedenju na kmetiji. Nato pa ob 9. uri odšli na kmetijo, kamor so se odpeljali z avtobusom. Na kmetiji jim je gospodar razkazal sadovnjak in hladilnico jabolk. Pripravili so jim razstavo jabolk in jih seznanili s škodljivci ter boleznimi jablan. Po malici so si učenci ogledali še hlev in živali v hlevu. Najbolj se jim je vtisnilo v spomin, da so videli 3 ure starega telička. S kmetije so odšli ob 12. uri.
7. razred: Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti
V petek, 4. 10. 2024, smo se sedmošolci odpravili na Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti. V okviru eko dneva smo se spoznali z delom na vrtu. Spoznali smo vlogo ekosistemov v vrtu, ločevali in prepoznavali rastline ter se sprehodili po čudovitem parku. Profesorji šole so nam razložili pomen ekološke pridelave vrtnin, zelišč in dišavnic ter pomen pridobivanja in selekcije lastnega semena. Preizkusili smo se v sajenju zelišč, solate in cvetlic. Solato smo si lahko odnesli tudi domov, kjer jo bomo posadili.
9. razred: Zbirni center Tuncovec in Center za ponovno uporabo
Učenci devetega razreda I. Osnovne šole Celje so se v petek, 4. 10. 2024, udeležili poučne ekskurzije v Zbirni center Tuncovec pri Rogaški Slatini. Tam jih je sprejel gospod Marin, ki je predstavil delovanje Centra za ponovno uporabo, krožno gospodarstvo, pomen reciklaže ter ravnanje z odpadki. Ekskurzija je učencem omogočila vpogled v pomembne okoljske teme, kot so ponovna uporaba izdelkov, razvrščanje odpadkov in krožno gospodarstvo.
V sredo, 2. 10. 2024, smo z učenci od 6. do 9. razreda izvedli športni plesni dan. Okoli 8. ure smo se zbrali v matičnih učilnicah, kjer so nam razredniki razložili potek dneva dejavnosti in pričakali plesne trenerje. Šestošolci, sedmošolci in osmošolci smo se naučili hip hop koreografije, devetošolci pa smo se spoznali s prvimi gibi za valeto. Ob koncu dneva dejavnosti nas je čakal še plesni nastop pred učenci in animacija vseh plesnih učiteljev.
Dan nam je bil zelo všeč in nam bo ostal v lepem spominu.
Generalna skupščina Združenih narodov je s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Poleg tega se z odlaganjem izgubljene in odpadne hrane na odlagališčih ustvarjajo emisije toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.
Ocenjuje se, da se v EU letno zavrže približno 88 milijonov ton hrane, kar predstavlja približno 20 % vse proizvedene hrane, s tem povezani stroški pa so ocenjeni na 143 milijard evrov. Po podatkih FAO je približno tretjina proizvedene hrane na svetu izgubljena ali zavržena. Teoretično je za pridelavo te hrane potrebna njivska površina, katere velikost ustreza površini Kitajske.
V Letu 2018 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel približno 68 kg hrane, v zadnjih letih smo letno zavrgli med 130.000 in 140.000 ton hrane.
Zavržki hrane so resen družbeni problem, s katerim se srečujemo predvsem v razvitih državah. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah imamo pomembno vlogo pri oblikovanju prehranskih navad in razvijanju odnosa do odgovornega ravnanja s hrano. Kljub temu pa se moramo zavedati, da lahko vsak posameznik že s preprostim ravnanjem zmanjša količino živilskih odpadkov.
29. septembra vsako leto beležimo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pretekli teden smo tako še posebno pozornost posvetili kulturi prehranjevanja in našem odnosu do
hrane. V petek smo merili količino zavržkov pri malici in skoraj polovico razredov ni imelo zavržene hrane, v ostalih razredih pa so bili ti zavržki v manjših količinah. Prizadevali si bomo, da bo v prihodnje
še manj odpadne hrane. Pri kosilu so določene učenke predstavile jedi, spodbujale sošolce, da vzamejo ustrezno količino hrane in se potrudijo, da vse pojedo. Veseli smo bili, ko smo ob zaključku ugotovili, da je bilo zavržene hrane pri kosilu ta dan bistveno manj.
Želimo si, da bi se takšen odnos do hrane ohranil vse dni v letu.
V četrtek, 26. 9. 2024, so se učenci prve triade udeležili množičnega teka, ki ga je organizirala Atletska zveza Slovenije. Vseslovenska akcija, ki se imenuje “Začni mlad, tekmuj pošteno”, spodbuja otroke k aktivnemu preživljanju prostega časa in ozavešča o pomenu zdravega načina življenja. Gre za najbolj množičen tek otrok v Sloveniji, ki navdušuje mlade športnike po vsej državi.
Na naši šoli se je letošnjega teka udeležilo kar 163 učencev od 1. do 3. razreda. Z nasmehi na obrazih so premagali razdaljo na 200 m, kar je tudi uradna atletska disciplina in dokazali, da so tudi najmlajši sposobni sprejeti športne izzive. Dogodek je bil poln prijateljskega vzdušja in spodbujanja med sošolci.
S takšnimi akcijami mlade že zgodaj učimo pomembnih vrednot, kot so vztrajnost, poštena igra in zdrav življenjski slog. Upamo, da bodo mnogi med njimi športno pot nadaljevali tudi v prihodnjih letih.
V četrtek, 26. 9. 2024, smo se z učenci 6. razreda povzpeli na Resevno (682 m). Z vlakom smo se odpeljali do Šentjurja pri Celju. Po dveh urah zmerne hoje po Šentjurju in po gozdu v klanec smo prispeli na vrh, kjer stoji 20 m visok razgledni stolp. Zaradi močnega vetra smo raje ostali na tleh in se družili pri koči. Po malici in počitku smo se odpravili v dolino in na vlak. Prijetno utrujene nas je na šoli čakalo kosilo.