Skoči na glavno vsebino
03 428 51 00 | Faks: 03 428 51 26 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje tajnistvo@iosce.si

Ustvarjanje


Policist Leon svetuje

V četrtek, 8. decembra 2022, smo imeli petošolci 1. del projekta Policist Leon svetuje. Najprej nam je policist razdelil delovne zvezke, ki nam bodo v pomoč pri izvedbi projekta. Nato nam je predstavil svoje delo, varnost na smučišču in rokovanje z orožjem. Največ časa smo namenili pogovoru o nevarni uporabi pirotehničnih sredstev. Projekt je zelo zanimiv.

Anže Plahutnik, 5. a

Novoletne delavnice

V ponedeljek, 5. 12. 2022, smo z učenci prve triade izvedli tehniški dan Novoletne delavnice. Ustvarili smo različne izdelke s pomočjo različnih tehnik (odtiskovanje, papirnata tehnika). Učenci so izdelali raznovrstne voščilnice, okraske iz das mase in slanega testa, božične nogavice, jelenčke iz kartona in žice. Nastali so čudoviti izdelki izpod rok najmlajših učencev naše šole. Večino izdelkov so učenci odnesli domov, nekatere okraske pa bomo obesili na smreko v avli Kosovelove enote. Dan smo zaključili s prijetnimi vtisi.

Nastop v radijski oddaji Hudo!

V soboto, 26. 11. 2022., smo se učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije – televizija in tisk odpravili v Ljubljano, kjer smo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. S pomočjo radijske voditeljice ge. Špele Šebenik smo vodili enourno oddajo. Govorili smo kreativnem pisanju in branju. Po oddaji smo si ogledali še prostore Radia, nato pa se sprehodili še po Ljubljani. Nastop v živo je bil enkratna in nepozabna izkušnja.

Posnetek oddaje je dostopen v arhivu Radia Slovenija na spletni strani https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/hudo/44962476. Vabljeni k poslušanju.

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk z mentorico Katjo Janič

Novinarske delavnice z Radiem Slovenija in nastop v radijski oddaji Hudo!

V sredo, 23. 11., smo se učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije­ – tisk in televizija udeležili novinarskih delavnic, ki smo jih na naši šoli izvedli v sodelovanju z Radiem Slovenija.

Z delavnicami smo začeli ob 9.30. Najprej smo spoznali delo na radiu, delo novinarja, tonskega mojstra ipd. Nato smo se preizkusili v delu novinarja. Razdelili smo se v več skupin in posneli pogovore z zanimivimi sogovorniki. Tema, ki smo si jo izbrali, je bila kreativno pisanje.

Prva skupina je intervjuvala četrtošolce, ki so povedali, kaj radi berejo. Druga skupina je opravila pogovor z učiteljema; učiteljica matematike in naravoslovja ga. Breda Krajnc nam je zaupala, kako se napiše dober potopis, učitelj računalništva g. Žan Močivnik pa, zakaj je pomembna računalniška pismenost. Tretja skupina je posnela intervju z osmošolkami, ki so razmišljale o tem, kaj moraš znati, da napišeš dober spis. Četrta skupina je intervjuvala pisateljico Deso Muck. Učenci so posneli tudi pogovor z dvema uspešnima športnikoma – Vidom in Miho Čuježem ter učiteljico Mojco Kamenšek, ki je z dvema učenkama predstavila nov projekt na šoli – muzikal. 

Ko smo končali s snemanjem pogovorov, smo vse posnetke sami obdelali in jih pripravili za predvajanje v sobotni oddaji. Z delavnicami so končali ob 13. uri.

V soboto, 26. 11., se bomo odpravili v Ljubljano, kjer bomo ob 9. uri v živo nastopili v oddaji Hudo! na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaji boste med drugim lahko prisluhnili pogovorom, ki smo jih posneli na šoli. Vabljeni k poslušanju.

Učenci izbirnega predmeta vzgoja za medije – tisk in televizija z mentorico Katjo Janič

EKO DAN – Skrbimo za naše okolje

V petek, 7. 10. 2022, smo imeli na šoli EKO DAN. Učenci od 1. do 5. razreda smo po razredih spregovorili o skrbi za naš planet (ločevanju odpadkov, recikliranju, varčevanju z vodo in elektriko, zmanjševanju zavržene hrane, trajnostni mobilnosti …) in o pomembnosti odgovornega obnašanja do okolja. Pogovorili smo se tudi o tem, kaj na tem področju počnemo v šoli in doma ter kaj bi še lahko naredili.

V drugem delu dneva so po razredih potekale delavnice. V 1. in 2. razredu so izdelovali izdelke iz naravnih materialov, v 3. razredu so se pogovarjali o ločevanju odpadkov in izdelali igračo iz odpadne embalaže, v 4. razredu so izdelali ptičje krmilnice iz odpadne embalaže, učenci 5. razreda pa so izdelali eko zmaja. Učenci 5. b so izdelali še plakate na temo Kako odgovorno ravnati do okolja. Nekateri izdelki so izobešeni tudi v šolski avli.

Pri eko dnevu mi je bil zelo všeč video Ekola. Ni mi bilo všeč, ko sem videla, kako ljudje ravnamo z naravo. Če bomo še naprej takšni do narave, nas kmalu ne bo več. Zato ločujmo, da rešimo naravo. Ne kupujte plastičnih vrečk!
Brina Kužner, 3. a

Naprej smo se pogovarjali o ločevanju odpadkov, nato smo ustvarjali igračo iz odpadne embalaže. Izdelala sem si lovilo za metulja. Bilo je lepo.
Ema Sevšek, 3. a

Avdicija za prvi šolski muzikal

V četrtek, 13. 10. 2022, se je na naši šoli odvijala avdicija za naš prvi šolski muzikal. Vzdušje je bilo čudovito, učenci pa so kar žareli od navdušenja. Avdicijo so z veseljem podprli tudi naši šolski novinarji pod vodstvom učiteljice Janje Ribič. Vse skupaj je potekalo tako, kot se za pravo avdicijo spodobi. Učenci so ob prijavi prejeli svojo tekmovalno številko in se preizkusili v igri, petju in plesu.

Naši šolski novinarji so opravili pogovor z učenci med avdicijo:

Učencem smo zastavili vprašanja, kot so: Zakaj si se odločil prijaviti na Muzikal? Kakšni so občutki med nastopanjem pred učitelji, imaš tremo? Kako in kdaj ste se pripravljali na predstavitev, kako je potekalo? Odgovori učencev so bili precej podobni. Ker je bilo to njihovo 1. srečanje, je vse potekalo bolj sproščeno. Večina udeležencev je imela kljub temu veliko tremo, le nekaj izkušenih junakov je bilo dobro pripravljenih na prvo srečanje. Učenci, ki so se prijavili na odrsko igranje, so se pripravljali ob besedilu, ki so jim ga že prej izročile učiteljice, nato so svoje zmožnosti pokazali pred učiteljico. Druga dva programa sta potekala na precej podoben način. Učencem je bilo zelo zabavno, da so lahko vključili svoje lastne ideje. Udeleženci se že veselijo prihodnjega srečanja in zabavnih ur.

Ana Marija Senčuk, Alina Rataj, Erna Smajlović, 9. b

Dostopnost