Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Ustvarjanje


Eko dan

6. razred: Kmetija Dimec

V sklopu EKO DNEVA, 4. 10. 2024, so si učenci ogledali sadjarsko kmetijo Dimec. Učenci so se najprej v razredu pogovorili o vedenju na kmetiji. Nato pa ob 9. uri odšli na kmetijo, kamor so se odpeljali z avtobusom. Na kmetiji jim je gospodar razkazal sadovnjak in hladilnico jabolk. Pripravili so jim razstavo jabolk in jih seznanili s škodljivci ter boleznimi jablan. Po malici so si učenci ogledali še hlev in živali v hlevu. Najbolj se jim je vtisnilo v spomin, da so videli 3 ure starega telička. S kmetije so odšli ob 12. uri. 


7. razred: Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti

V petek, 4. 10. 2024, smo se sedmošolci odpravili na Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti. V okviru eko dneva smo se spoznali z delom na vrtu. Spoznali smo vlogo ekosistemov v vrtu, ločevali in prepoznavali rastline ter se sprehodili po čudovitem parku. Profesorji šole so nam razložili pomen ekološke pridelave vrtnin, zelišč in dišavnic ter pomen pridobivanja in selekcije lastnega semena. Preizkusili smo se v sajenju zelišč, solate in cvetlic. Solato smo si lahko odnesli tudi domov, kjer jo bomo posadili.

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Generalna skupščina Združenih narodov je s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.

Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Poleg tega se z odlaganjem izgubljene in odpadne hrane na odlagališčih ustvarjajo emisije toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.

Ocenjuje se, da se v EU letno zavrže približno 88 milijonov ton hrane, kar predstavlja približno 20 % vse proizvedene hrane, s tem povezani stroški pa so ocenjeni na 143 milijard evrov. Po podatkih FAO je približno tretjina proizvedene hrane na svetu izgubljena ali zavržena. Teoretično je za pridelavo te hrane potrebna njivska površina, katere velikost ustreza površini Kitajske.

V Letu 2018 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel približno 68 kg hrane, v zadnjih letih smo letno zavrgli med 130.000 in 140.000 ton hrane.

Zavržki hrane so resen družbeni problem, s katerim se srečujemo predvsem v razvitih državah. V vzgojno-izobraževalnih ustanovah imamo pomembno vlogo pri oblikovanju prehranskih navad in razvijanju odnosa do odgovornega ravnanja s hrano. Kljub temu pa se moramo zavedati, da lahko vsak posameznik že s preprostim ravnanjem zmanjša količino živilskih odpadkov.

29. septembra vsako leto beležimo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pretekli teden smo tako še posebno pozornost posvetili kulturi prehranjevanja in našem odnosu do
hrane. V petek smo merili količino zavržkov pri malici in skoraj polovico razredov ni imelo zavržene hrane, v ostalih razredih pa so bili ti zavržki v manjših količinah. Prizadevali si bomo, da bo v prihodnje
še manj odpadne hrane. Pri kosilu so določene učenke predstavile jedi, spodbujale sošolce, da vzamejo ustrezno količino hrane in se potrudijo, da vse pojedo. Veseli smo bili, ko smo ob zaključku ugotovili, da je bilo zavržene hrane pri kosilu ta dan bistveno manj.

Želimo si, da bi se takšen odnos do hrane ohranil vse dni v letu.

Projekt Pozdrav ptic miru

V petek, 20. 9. 2024, smo se z učenci prve triade udeležili osrednje prireditve in delavnic projekta Pozdrav ptic miru, ki pod okriljem Osnovne šole Lava v Celju poteka že 20 let. Letos je ob okrogli obletnici prireditev obiskala gospa predsednica Nataša Pirc Musar. Tudi naša šola že vrsto let sodeluje pri tem projektu. Letos smo se predstavili z likovnim izdelkom – pticami miru, ki so krasile osrednje prizorišče. Na razrednih urah pa se bomo ob svetovnem dnevu miru, ki je bil 21. 9., pogovarjali o tem, kako pomembno je ohranjati mir.

 

Državno prvenstvo v plavanju v Ribnici

V petek, 20. 9., smo se z učenci udeležili državnega prvenstva v plavanju v Ribnici. Najbolje se je odrezal Miha Čujež (9. c), ki je med registriranimi plavalci dosegel 9. mesto. Našo šolo so zastopali še naslednji učenci:

– Lan Zottl (8. b) med registiriranimi,
– Ylljeta Hasani (9. b) med registriranimi,
– Sara Tomšič (9. c) med registriranimi in
– Zoja Kolčan (9. c) med neregistriranimi plavalci.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Atletski peteroboj

V petek, 20. 9., smo za učence od 5. do 9. razreda izvedli prvi športni dan; atletski peteroboj na Kladivarju. Učenci so se pomerili v naslednjih disciplinah:

– tek na 60 m,
– tek na 600 m,
– skok v višino,
– skok v daljino,
– met žvižgača.

Imeli smo čudovito vreme, zato smo preživeli super dan!

 

Dan zlatih knjig

V torek, 17. 9., je bil poseben dan. Vsako leto ravno na ta dan obeležujemo dan zlatih knjig. To pomeni, da se pričenja branje za bralno priznanje. Hkrati so prvošolci na ta dan prvič obiskali šolsko knjižnico. Prisluhnili so pravljici, reševali nagradno uganko in izdelali članske izkaznice. Vsak prvošolec je od Društva bralna značka Slovenije prejel tudi nagradno slikanico Majde Koren Protideževna juha. Sodeč po vremenu, je slikanica pomagala odgnati dež in pričarati sončne žarke. Želite deževno vreme odgnati tudi vi? Hitro knjigo v roke in izveste recept kako lahko to naredite.

Vsem učencem želimo uspešno šolsko leto in veliko prebranih knjig!

Dostopnost