V torek, 14. 10. 2014, smo se šesti razredi odpravili obiskat Prekmurje. Naš prvi cilj je bil Ptujski grad, kjer smo izvedeli veliko novega o starih glasbilih, o maskah, spoznali način takratnega življenja. Najbolj všeč nam je bil potovalni kovček. Zaključili smo z ogledom orožja, kjer smo lahko prijeli tudi meč.
Pot smo nadaljevali v Filovce, kjer smo se seznanili z lončarstvom in si ogledali panonski hiši. Za povrhu smo imeli tudi čudovito sončno vreme, zato smo lahko malicali pod brajdami.
Pred kosilom smo si v Bogojini ogledali Plečnikovo cerkev in res je nekaj posebnega.
Naša pot se je zaključila z ogledom čebelarskega muzeja na prostem v Krapju. Tam si je vsak učenec izdelal svojo svečo.
Ekskurzija je bila zelo poučna in hkrati zabavna, pa še vreme smo imeli čudovito.
Taja Gerčer in Anja Križnik, 6. a
Teden otroka je minil, kot bi mignili. Dejavnosti so se vrstile ena za drugo, vsekakor pa so z njimi prišle tudi nove izkušnje in doživetja.
Učence I. osnovne šole so tudi letos obiskali policisti. Razburljivo doživetje so popestrili z ogledom vozil, opreme ter z akrobacijami posebnega nenadomestljivega člana policijske enote: njihovega psa.
Zanimiv je bil tudi ogled gasilske postaje. Gasilec nam je prikazal hitro spreoblačenje v primeru nevarnosti, spustil se je po gasilskem drogu, imeli pa smo tudi možnost ogleda njihovih vozil.
Radovedno in navdušeno smo spremljali vsak gib policistov in gasilcev, saj smo se zavedali, kako pomembno delo opravljajo. En glasen HURA za njih!
Zdrava prehrana, gibanje, pitna voda – Eko dan v 8. razredu
Izdelali smo zdrav zajtrk po nemškem receptu, sklepali o pomenu besed.
Spoznali smo naravno čiščenje vode.
Sestavili smo aparaturo za filtriranje vode.
Z mikroskopom smo preverili stanje vode pred in po filtriranju.
Izvedeli smo, koliko energije porabimo ob določenih športnih dejavnostih.
Spremljali smo srčni utrip pred in po skokih s kolebnico.
Računali smo bazalni metabolizem, vnos kalorij …
Ustvarjali smo na temo ne/zdrava prehrana v reklamah.
Osmošolci
V torek, 7. 10. 2014, smo se sedmošolci na eko dan odpravili v Šentjur. Obiskali smo tamkajšnji Šolski center. Ob prihodu smo se razdelili v 2 skupini; prva je pekla slaščice, druga pa si je ogledala predelavo jabolk v sok.
Kako je potekala predelava?
Najprej so nam pokazali, kako jabolka zdrobijo, nato pa, kako iz njih iztisnejo sok. Seveda je lahko tudi vsak poskusil, kako se to dela. Nato se je skupina premaknila v manjšo sobo, kjer so izdelovali t. i. jabolčni čips. Pri tej nalogi se je skupina razdelila na dve manjši, vsaka je opravljala svoje delo. Ena je pripravljala krhlje, druga pa je čips napolnila v vrečke in jih okrasila. Po uspešno opravljeni nalogi smo se spet združili in si skupaj odšli pogledat zelišča. Po ogledu je bil čas za malico.
In kako je potekalo pripravljanje slaščic?
Po okusni malici smo se zamenjali tako, da je skupina, ki je pripravljala slaščice, odšla na ogled predelave, druga skupina pa je pekla dobrote.
Vsak učenec je dobil svoj prostor, kjer je pripravljal dobrote skupaj z dijaki srednje šole. Na koncu se je vse izteklo zelo lepo – slaščice so bile odlične, dijaki pa so nas pohvalili.
Kmalu je nastopil čas za odhod. Zahvalili smo se za prijetno preživet dan, nato pa smo se počasi odpravili nazaj proti Celju.
Ana-Mari Vajde, 7. a
Učenci 6. razredov smo obiskali kmetijo Dimec v Šmartem v Rožni dolini.
Danes smo se odpravili na kmetijo Dimec. Šli smo na sprehod od sadovnjaka, kjer je bilo ogromno jabolk. Potem smo odšli v hlev, ogledali smo si hladilnico, stiskalnico in sušilnico sadja. V hlevu smo božali teličke, krave in bike. Zvedeli smo, da krave spijo z odprtimi očmi. Videli smo dve muci.
Ana Stanko, 6. b
Danes smo se z avtobusom odpeljali na kmetijo Dimec, ki je v Šmartnem v Rožni dolini. Obiskali smo sadovnjak, hlev, hladilnico, stiskalnico in sušilnico sadja. Na koncu smo se posladkali z jabolčno pito in jabolčnim sokom.
Anela Dohranović, 6. b