Jubilejni 60. Gostinsko turistični zbor Slovenije je prireditev s strokovno vsebino. Namenjena je izobraževanju ter promociji poklicev v gostinstvu in turizmu. Prireditev je potekala v Podčetrtku od 7. do 9. oktobra 2013.
Učenci naše osnovne šole smo si prireditev ogledali v sredo, zadnji dan prireditve. Med 310 tekmovalci, ki so tekmovali v različnih kategorijah, smo spoznali kuharja slovenske kuharske reprezentance. Prav zanimivo ju je bilo gledati, kako kuhata. Po kakšne kuharske skrivnosti se bomo odpravili kar k „sosedom“, saj so dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje med kuharji edini osvojili zlato priznanje. Za veščine na področju strežbe in turizma so bili nagrajeni s srebrnima priznanjema.
Ogledali smo si tudi razstavo pogrinjkov, na kateri smo videli veliko različnih in drugače oblikovanih pogrinjkov. Ob razstavi nevsakdanjih in eksotičnih jedi so se nam cedile sline. Prava paša za oči so bile torte vseh vrst.
Ugotovili smo, da pri kuhanju ni ovir za domišljijo. Komaj čakamo, da pri načinu prehranjevanja, našem izbirnem predmetu, začnemo kuhalnice vrteti tudi mi. Čaka nas veliko dela, saj se bomo pripravljali za tekmovanje Zlata kuhalnica.
Zapisal Filip Burnik, 9. b