Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Arhiv novic


Izdelava mazila in balzama

V ponedeljek, 16. 1., smo se nekateri učenci odzvali na povabilo I. Gimnazije Celje. Povabili so nas na delavnico izdelovanja mazila za roke in balzama za ustnice.

Najprej smo se razdelili v skupine, nato pa nam je profesorica biologije povedala nekaj o zdravilnih rastlinah. Nato nam je predstavila pripomočke, s katerimi smo delali. Izdelali smo ognjičevo mazilo in balzam za ustnice. V vodni kopeli smo najprej stopili čebelji vosek in nato dodali trdo maščobo. Na koncu smo dodali še pomarančno esenco. Tako je nastal balzam za ustnice. Vlili smo ga v posodico stik in počakali, da se strdi.

Na koncu smo še pospravili, izdelke pa smo lahko odnesli domov.

Maja Zupanec, 7. b

01_Izdelava_Mazila 02_Izdelava_Mazila 03_Izdelava_Mazila

04_Izdelava_Mazila 05_Izdelava_Mazila 06_Izdelava_Mazila

Evropsko prvenstvo v šahu

Med novoletnimi prazniki so najboljši šahisti zbrali na Evropskem prvenstvu v pospešenem in hitropoteznem šahu. Zelo uspešen je bil Nejc Amon iz 9. a, ki je dosegel 4. mesto. Ekipno so osvojili 2. mesto, Nejc je imel 100 % rezultat na 1. deski. Na prvenstvu v reševanju problemov je osvojil vse točke, a zaradi časa dosegel 6. mesto.

Čestitamo za vse uspehe in želimo še veliko tekmovalne sreče v prihodnje!

Področno šahovsko prvenstvo celjske regije

Področno šahovsko prvenstvo celjske regije je potekalo 15. 12. 2016 na Polzeli. Tekmovanja se je udeležilo 7 učencev naše šole. Najuspešnejši so bili:

KATEGORIJA  F 9: Vid Čujež iz 3. a razreda – 9. mesto

KATEGORIJA  F 15: Jan Amon iz 8. a razreda – 4. mesto
Alen Bureković iz 9. b razreda – 10. mesto.

Državno tekmovanje bo potekalo 15. 1. 2017 v Kranju.

Udeležila se ga bosta Nejc Amon in Jan Amon.

Vsem tekmovalcem čestitamo za uspehe!

Snežko velikan

Snežko velikan, visok kar 2,55 metra, stoji pred tajništvom I. osnovne šole Celje in kliče »zimo v naše konce«.

Snežak je večinoma izdelan iz odpadnega papirja (časopisa), le ogrodje je iz kovinske žice (treh velikih krogov). Najprej smo iz kovinskih žic (krogov), ki smo jih prelepile z lepilnim trakom, izdelale ogrodje in nanj z lepilom lepile časopisni papir. Nanesle smo ga kar tri plasti. Za lepilo smo uporabile mekol, ki smo ga mešale z vodo. Šal, roke, oči, gumbe in nos  ̶  vse to smo oblikovale iz časopisnega papirja.  Na koncu smo našega junaka oblepile še z belimi papirnatimi brisačkami. Izdelale smo tudi lonec iz kartonaste škatle in mu ga poveznile na glavo. Sledilo je barvanje bele površine z jupol barvo in barvanje detajlov snežaka še z akrilnimi barvami. Tako je njegov nosek postal oranžen, oči, usta in gumbi črni, lonec moder z belimi pikami in šal rumen z modrimi pikami. Petošolci pa so naredili ozadje iz vrteksa in snežinke. Delale smo ga skoraj dva meseca. Delo je bilo zahtevno, a zelo zanimivo.

Snežka velikana smo izdelale tri šestošolke: Eva Cvibošek, Rita Haxhaj in Eva Žlavs pod mentorstvom učiteljice Petre Svetec.

Zapisala Eva Žlavs, 6. a

SNEŽKO VELIKAN_svetec

Kuharska delavnica

Na sončno sredo smo se nadarjeni učenci po pouku zbrali pred šolo. Nato smo se odpravili na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje. Komaj sem čakala, da sem jo spoznala. Ko smo prišli do šole, smo se povzpeli po visokih stopnicah. Sprejel nas je nekdanji učenec naše šole. Odpeljal nas je v sobo, ki je namenjena predavanjem. Tam nas je razporedil v dve skupini. S prvo skupino sem odšla pomagat v kuhinjo. Pripravila sem odišavljena jabolka z vanilijevo in lešnikovo kremo. Druga skupina pa je šla v postrežbo. Po dobri uri smo se zamenjali. V postrežbi sem se najprej naučila jesti za praznično mizo. Nato sem se učila zlagati prtičke. Iz njih sem naredila smrečico, jopič in pahljačo. Za zaključek smo sedli za mizo in pojedli, kar smo skuhali.

Sara Prepadnik, 5. a

01_Kuharska_delavnica 02_Kuharska_delavnica 03_Kuharska_delavnica 04_Kuharska_delavnica

Na kuharski delavnici mi je bilo zelo všeč. Tam smo delali vanilijevo kremo, piščanca z nadevom, jaffa rezine, piškote, krompir in zdrobove palčke. Ko pa smo prišli v prostor, kjer je bila velika miza, so nas posedli in nam razložili glede kulture prehranjevanja. Lahko smo si naredili svoj sadni ali čokoladni koktajl. Zelo sem se zabavala in upam, da bodo drugo leto spet organizirali delavnice. In seveda ne smem pozabiti, da so nas na koncu še pogostili s hrano, ki smo jo pripravili sami.

Zala Godnik, 5. a

05_Kuharska_delavnica 06_Kuharska_delavnica 07_Kuharska_delavnica 08_Kuharska_delavnica

Takšne delavnice bi se morale večkrat ponoviti. V teh nekaj urah smo spoznali, kakšno je življenje dijaka na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje. Spoznali smo občutek, kako je pripraviti božične jedi, npr. polnjenega piščanca, piškote, orehovo potico … ter občutek, kako je biti natakar, npr. delati pijače, zlagati prtičke. Ogledali smo si tudi šolo in dobili njihov letopis. Imeli smo se odlično.

Tea Belak, 5. a

Državno tekmovanje iz znanja biologije za Proteusovo priznanje

Na državnem tekmovanju iz znanja biologije se je Matevž Bervar iz 9. a razreda odlično odrezal in dosegel zlato priznanje. Tema letošnjega tekmovanja so bile invazivne tujerodne rastlinske in živalske vrste. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 935 učencev, od katerih je zlato priznanje doseglo 67 učencev. Za odličen dosežek Matevžu iskreno čestitamo!
Dostopnost