Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Arhiv novic


ZLATO priznanje na državnem tekmovanju iz angleščine za 8. razred

19. novembra 2018 je na OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki potekalo državno tekmovanje iz angleščine na temo  »Music – Music is life itself. What would the world be without good music? No matter what kind it is. (by Louis Armstrong)«, ki se ga je udeležilo 411 tekmovalcev, med njimi tudi učenka 8. a.

Kaja Rojc, 8. a, je dosegla 19. rezultat v državi (60 točk). Osvojila je zlato priznanje.

Naše iskrene čestitke!
Aktiv TJA

Obisk TV Celja

V torek, 13. 11. 2018, smo se v okviru obveznega izbirnega predmeta Vzgoja za medije – televizija odpravili na ogled TV Celja, lokalne televizijske hiše. Učenci 7. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet, smo se zbrali v šoli ob 7. uri zjutraj in se odpravili na pot. Ker je TV Celje blizu naše šole (na Mariborski cesti), smo šli kar peš. Med potjo nam je učiteljica za zajtrk razdelila rogljičke. Ko smo po dobrih 15-ih minutah prispeli, nas je prijazno sprejela ga. Saša Pukl, novinarka in voditeljica informativne oddaje. Popeljala nas je v sobo za goste, kjer nam je predstavila, kako bo potekal naš ogled. V sobi za goste imajo tudi muzejsko zbirko računalnikov in televizij.

Najprej smo si ogledali studio, kjer smo na eni strani na steni videli narisano sceno, na drugi pa zeleno platno. Videli smo tudi mizo, za katero sedi voditelj. Stopili smo pred kamero in se preizkusili v vlogi voditeljev.

Nadaljevali smo v mali montaži, kjer smo izvedeli,  kako montirajo prispevke. Najprej snemajo na terenu (novinar vzame izjave in snemalec posname posnetke ), nato pa v montaži s kartice prenesejo neobdelan material, ki ga imenujejo »surovc«. Video obrežejo in dodajo govor (zvok), ki ga posnamejo v studiu. Za 3 minute posnetka porabijo vsaj 1 uro dela. Povprečna informativna oddaja TV Celja Dogodki dneva traja 19 minut, torej zanjo v povprečju potrebujejo približno 6–7 ur dela.

Kasneje nas je ga. Pukl povabila še v režijo in nam jo razkazala, več pa nam je povedal tehnični vodja, g. Gregor Podkoritnik. Naša učiteljica je sedla za voditeljsko mizo, mi pa smo jo s pomočjo zelenega platna postavili v zasneženo pokrajino in dodali učinek sneženja. Nato smo  sliki dodali še besedilo. Bilo je zelo zabavno. Izvedeli smo, da se v režiji dodajo posebni učinki in ozadja. V njej delajo trije tehniki: eden za ton, drugi za grafiko in tretji za nadzor kamer. Tudi sami smo lahko poskusili delati s kamerami, sedli smo tudi za mizo v studiu in se fotografirali. Na koncu smo si ogledali še t. i. muzejsko zbirko, to je vitrina s kamerami in računalniki, s katerimi so delali včasih.

Ker smo morali k pouku, smo se ob 8.10 poslovili in pohiteli nazaj v šolo. Bilo je zelo zanimivo in škoda, da nismo mogli ostati dlje.

Eva Burja, 7. a, Nives Polonca Budja, 7. b, Tara Ana Fošnarič, 7. b, Jurij Kumer, 7. b, Barbara Dovečar, 7. b, Vana Popović 7. b, Jaka Lubej 7. b

Naravoslovni dan v bolnišnični šoli

V četrtek, 22. novembra, je pouk v bolnišnični šoli potekal drugače, saj smo imeli naravoslovni dan.

Obiskal nas je geolog Tomaž Majcen, ki je s seboj prinesel živalske in rastlinske fosile. Vse smo lahko tudi prijeli in si jih natančno ogledali. Izvedeli smo veliko novega o morskih psih, jamskih medvedih, školjkah, koralah in nekaterih rastlinah. Zelo zanimiva se nam je zdela tudi informacija, zakaj so izumrli dinozavri. Kriv naj bi bil komet, ki je padel na Zemljo in uničil vse rastline.

Pripovedoval nam je tudi o lažnih in živih fosilih. Med slednje sodi drevo ginko, za katerega so mislili, da je izumrlo, a še vedno raste. Tudi pri nas krasi veliko parkov. Ob koncu je dobil vsak učenec za spomin njegov list.

Učenci bolnišnične šole M., T. in K.

Dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane so naše učenke v šolski kuhinji sodelovale pri pripravi tradicionalnega slovenskega kosila, jote s proseno kašo in prekajenim mesom, za posladek pa palačinke iz pirine moke.

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 16. 11. 2018, smo imeli učenci po vsej Sloveniji tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz domačega medu, kruha, masla, mleka ter jabolk iz bližnje okolice. Ta zajtrk je namenjen ozaveščanju pomena lokalne hrane, ohranjanja podeželja, varovanja okolja in naravnih virov. Ozaveščanje o pomenu zajtrka sodi v okvir prehranjevalnih navad. Redno zajtrkovanje je namreč del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga.

Ustvarjanje s kredo

Učenci 1. b razreda smo sončni dan izkoristili za risanje in ustvarjanje s kredo po asfaltu. Na svežem zraku smo obnavljali in ponavljali vzorce, ki smo jih obravnavali pri uri matematike.
KLARA: »Zelo mi je bilo všeč risanje s kredo po asfaltu, saj to zelo rada delam.«
EMINA: »Ko sem pisala in risala s kredo, sem bila zelo vesela, pa še matematiko sem ponavljala.«
AJLIN: »Z Adeliso sva risali vzorce metuljčkov in rož, bilo je zelo zabavno.«
ADELISA: »Z modro kredo sem pisala številke po asfaltu. Bilo mi je zelo lepo.«

v

Dostopnost