Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

Arhiv novic


Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (18. 11. 2022)

Tudi letos smo obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

Del dneva smo namenili ozaveščanju o:

  • tem, da hrane ne mečemo stran,
  • prednostih lokalne oziroma slovenske hrane,
  • razmisleku o prehranjevalnih navadah.

Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan«. Maslo in mleko sta že vsa leta poleg kruha, medu in jabolk pomembni sestavini tradicionalnega zajtrka. Vse sestavine smo nabavili čim bližje, vsekakor so pridelane in predelane v Sloveniji. Mleko in priporočeni mlečni izdelki so bili tudi tema za izvedbo spremljajočih dejavnosti ob izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in današnjega dneva dejavnosti.

Ta dan že tradicionalno izpostavljamo pomen čebel, medu in opraševanja, zato nas je obiskal čebelar in nam približal življenje čebel ter delo čebelarja. Ob vse večjem zavedanju pomena trajnostnega in zdravega prehranjevanja smo poudarili še posebno vlogo, ki jo predstavlja ekološko pridelana hrana. Učence želimo ozavestiti o pomenu lokalno pridelane hrane. Iskali smo odgovore, zakaj je dobro, da je hrana pridelana v Sloveniji. Prav gotovo pa je dan slovenske hrane tudi dan, ko lahko skupaj iščemo načine, kako zmanjšati količino odpadne hrane. Več informacij o pomenu tega dneva najdemo na spletnih straneh:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki

Naše aktivnosti so potekale v učilnicah in na terenu. Po jutranji telovadbi smo ob zvokih pesmi Čebelar zajtrkovali mleko (Mlekarna Celeia), maslo Flis (Grušovlje pri Šempetru), bio pšenični polbeli kruh s korenčkom (Vita Activus, Podvin pri Polzeli), med (Čebelarstvo VITA-MED, Podplat na Kozjanskem), bio jabolka Terezija Žogan (Slatina pri Ponikvi).

Učence od 1. do 4. razreda je nato obiskal čebelar g. Gradišnik, starejši učenci pa so se podali na obiske kmetij in proizvodnih obratov, kjer pridelujejo in predelujejo slovensko hrano.

Delavnice v učilnicah:

  1. r.: Lokalno sadje in zelenjava
  2. r.: Slovensko mleko in mlečni izdelki
  3. r.: Lokalno meso in mesni izdelki
  4. r.: Prihodnost je v naših rokah
  5. r.: Obisk kmetije Podpečan
  6. r.: Delavnice na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti: eko vrtiček, izložbena ureditev na temo hrane, zemlja, kaj nam ponujaš
  7. r.: Obisk kmetije Flis
  8. r.: Delavnica o prehrani mladostnika
  9. r.: Obisk Celjskih mesnin

Pohod na Šmarno goro (669 m) in ogled Železniškega muzeja Slovenije

Na Martinovo soboto, 12. 11. 2022, smo se učenci, ki smo vključeni v planinski krožek, skupaj z mentorji povzpeli na Šmarno goro. Iz meglene Ljubljane smo se v dobri uri povzpeli na najbolj obiskan hrib, s katerega se nam je odprl lep razgled vse do Triglava. Prijetno druženje in klepet ob malici so nam polepšali sončni žarki in g. Miha Ledinek, ki nam je predstavil nekaj zanimivosti o Šmarni gori, na kateri je oskrbnik gostišča že 50 let. Med drugim je povedal, da je v cerkvi naslikan portret družine Jakoba Aljaža. Na fotografiji je Aljaž dojenček v naročju matere, oče pa je mož z zidarsko žlico v rokah. Prav on je pomagal slikarju Matevžu Langusu nanašati svež omet, na katerega je umetnik slikal takoj, torej v fresco tehniki. Skrajno desno sta dva gosposko oblečena romarja, ki naj bi bila po ustnem izročilu celo Langusova znanca France Prešeren in Primičeva Julija.

Drugi del sobotnega potepanja po Ljubljanski kotlini smo zaključili v Železniškem muzeju Slovenije. Pod vodstvom upokojenega ravnatelja g. Bogića smo si ogledali razstavljene eksponate in se seznanili z zgodovino železnic na Slovenskem.

Veselje do znanosti

V petek, 11. 11. 2022, smo učenke 9. razreda obiskale Gimnazijo Celje – Center. Program se je pričel ob 12. uri s predstavitvijo šole in znanosti. Izvedele smo veliko o začetku znanosti, najboljših znanstvenikih ter prihodnosti znanosti. Ob koncu predstavitve smo bili razdeljeni v skupine, saj je GCC obiskalo še veliko drugih šol. Nadaljevali smo z odmorom v telovadnici, kjer so nas GCC-jevci pogostili. Po odmoru smo se s skupino sprehodili po šoli in jo podrobneje spoznali. Kasneje nas je dijakinja (vodje skupine) peljala na našo prvo delavnico, na kateri smo igrali na glasbene cevi. Vsak je prejel enega izmed določenih tonov, ki smo jih z ritmom povezali in ustvarili glasbo. Zaigrali smo tri različne pesmi in se odpravili proti naslednji delavnici. Tam smo spoznali kemijo, mešali več snovi, izvajali eksperimente ter zapisovali ugotovitve. Obisk smo zaključili s spoznavanjem načinov za pogovarjanje z nezemljani ter reševali uganko, pri kateri smo z barvanjem kvadratkov dobili geslo. Z obiskom smo zaključile ob 16. uri in se polne lepih in prijetnih vtisov vrnile domov.

Nuša Rojc, 9. a

1. zbiralna akcija odpadnega kartona in papirja

V torek, 8. 11. 2022, smo na šoli izvedli 1. zbiralno akcijo odpadnega kartona in papirja v tem šolskem letu, ki je trajala od 13. do 16. ure. Zbrali smo 1464,3 kg odpadnega kartona in papirja. Največ odpadnega kartona in papirja sta tokrat zbrala oddelka 3. c (287,8 kg) in 6. b (286,7 kg).

Hvala vsem učencem 7., 8. in 9. razreda, ki so pomagali pri izvedbi zbiralne akcije. Hvala tudi vsem staršem in učencem, ki so sodelovali pri zbiralni akciji.

Drsalni tečaj

V tednu od 10. 10. do 14. 10. 2022 smo se učenci 1. in 2. razreda udeležili drsalnega tečaja. Teden je minil hitro in zelo zabavno. Učitelji drsanja so nas popeljali v svet drsanja. Naučili smo se osnov, ki nam bodo prišle še kako prav. Sedaj že drsamo po manjšem poligonu, naučili smo se pravilnega padca na ledu, po padcu se samostojno postavimo nazaj na drsalke, vozimo tudi limonce in še marsikaj. V petek je potekala končna prireditev za naše starše. Za trud in napredek smo prejeli zlate medalje.

Bilo je zelo zabavno. Vsak dan sem komaj čakal na drsanje.
Vid, 1. r.

Zelo sem vesela, ker sem se naučila drsati. Vesela sem, da me je lahko prišla gledat mamica. Imela sem malo treme, a se je vse skupaj super končalo.
Devi, 1. r.

Eko dan

Obisk kmetije Dimec

V petek, 7. 10., smo imeli eko dan. Pred odhodom do kmetije Dimec smo se zbrali v matični učilnici in se pogovarjali ob projekciji. Ko smo prispeli na kmetijo, nas je tam pričakal gospod Dimec. Odpravili smo se do sadovnjaka. Gospod Dimec nam je povedal vse o jabolkih, njihovih škodljivcih, boleznih, različnih vrstah jabolk, kako gojiti jabolka ipd. Preden smo se odpravili nazaj na kmetijo, nam je gospod nabral sveža jabolka. Moram reči, da so bila to najboljša jabolka, ki sem jih kdaj jedla! Na kmetiji nam je gospodar pokazal tudi hladilnico, v kateri je bilo mrzlo. Tam je bilo veliko jabolk. Po malici smo si ogledali še hlev s kravami in biki. Nato smo se odpravili nazaj do šole.

Tinkara Kvas, 6. a


Obisk Sorževega mlina

Eko dan smo preživeli na prijetni kmetiji Soržev mlin. Spoznali smo veliko novih stvari. Večina se je prvič srečala z vodno žago in mlinom.
Gospod Samec nam je predstavil mlin na vodi in povedal, da v mesecu oktobru melje 10 različnih vrst moke. Pokazal nam je delovanja mlina, potipali smo lahko sveže mleto ajdovo moko.
Gospod, ki dela na posestvu, pa nam je predstavil delovanje vodne žage in nas popeljal v preteklost, ko je bil na kmetiji zaposlen delavec, ki je cel dan žagal les. Z njim smo se sprehodili po kmetiji in spoznali življenje, delo in pripomočke, ki jih kmetje uporabljajo pri vsakdanji rabi.

Učenci 7. b 


Obisk zeliščne kmetije Kalan

V petek, 7. oktobra, smo učenci 8. razreda obiskali zeliščno kmetijo Kalan. Ob 8.20 smo se zbrali v matični učilnici. Ob 9. uri smo se z avtobusom odpeljali na Kalobje na kmetijo Kalan, kjer se ukvarjajo z zeliščarstvom. Ko smo prispeli, so nas tam prijazno sprejeli. Povedali so nam o svojem nastanku in veliko o zeliščih. Kasneje smo imeli malico, ob kateri nam je gospod Milan postregel z domačim čajem. Po malici smo se razdelili v dve skupini. Prva si je ogledala zelišča, druga pa si je ogledala film o zeliščih in izdelkih iz zelišč. Potem sta se skupini zamenjali. Okoli 13. ure smo se vrnili v šolo. S tem je bil zaključen poučen dan.

Mia Ramskugler, 8. b


Obisk Centra ponovne uporabe Rogaška Slatina

Devetošolci smo letos obiskali Center ponovne uporabe v Rogaški Slatini. Najbolj nam je bila všeč trgovinica, kjer je po nizkih cenah mogoče kupiti izdelke, ki so jih ljudje želeli zavreči. Preizkusili smo se v razstavljanju elektronske opreme, sortiranju oblačil in restavriranju starega pohištva. Ga. Vovk nam je razložila namen ponovne uporabe izdelkov in krožnega gospodarstva ter nas opozorila, naj ne kupujemo novih stvari po nepotrebnem.

Učenci 9. razreda

Dostopnost