V torek, 7. 10. 2014, smo se sedmošolci na eko dan odpravili v Šentjur. Obiskali smo tamkajšnji Šolski center. Ob prihodu smo se razdelili v 2 skupini; prva je pekla slaščice, druga pa si je ogledala predelavo jabolk v sok.
Kako je potekala predelava?
Najprej so nam pokazali, kako jabolka zdrobijo, nato pa, kako iz njih iztisnejo sok. Seveda je lahko tudi vsak poskusil, kako se to dela. Nato se je skupina premaknila v manjšo sobo, kjer so izdelovali t. i. jabolčni čips. Pri tej nalogi se je skupina razdelila na dve manjši, vsaka je opravljala svoje delo. Ena je pripravljala krhlje, druga pa je čips napolnila v vrečke in jih okrasila. Po uspešno opravljeni nalogi smo se spet združili in si skupaj odšli pogledat zelišča. Po ogledu je bil čas za malico.
In kako je potekalo pripravljanje slaščic?
Po okusni malici smo se zamenjali tako, da je skupina, ki je pripravljala slaščice, odšla na ogled predelave, druga skupina pa je pekla dobrote.
Vsak učenec je dobil svoj prostor, kjer je pripravljal dobrote skupaj z dijaki srednje šole. Na koncu se je vse izteklo zelo lepo – slaščice so bile odlične, dijaki pa so nas pohvalili.
Kmalu je nastopil čas za odhod. Zahvalili smo se za prijetno preživet dan, nato pa smo se počasi odpravili nazaj proti Celju.
Ana-Mari Vajde, 7. a