V petek, 22. 4. 2022, smo na šoli obeležili 2. slovenski dan brez zavržene hrane. Že med letom smo učence ozaveščali o problematiki zavržene hrane, jim privzgajali odgovoren odnos do hrane in se trudili zmanjšati količino odpadkov.
Slovenski dan brez zavržene hrane smo praznovali cel teden. Še posebej aktivni so bili učenci od 1. do 3. razreda, ki so izvajali različne aktivnosti: likovno so ustvarjali, izdelovali plakate, brali, gledali posnetke, risali po majicah, pisali stripe in zgodbe, merili količino zavržene hrane pri malici in kosilu, pripravljali reciklirane recepte itd.
Prav tako nam je uspelo doseči zastavljen cilj, saj na nižji stopnji pri malici skoraj ni bilo zavržkov hrane. Rezultat je bil zelo spodbuden tudi pri kosilu, saj smo zmanjšali količino odpadkov iz preteklega dne. Imeli smo tudi zmagovalni razred, ki je bil pri kosilu brez zavržene hrane.
Mojca Kamenšek
V petek, 22. 4. 2022, smo na naši osnovni šoli praznovali 2. dan brez zavržene hrane v Sloveniji. V 3. a razredu smo počeli veliko zanimivih stvari. Učenci smo morali za nalogo v šolo prinesti staro oziroma dotrajano sadje. Sadje smo v petek prinesli v šolo, iz njega pa smo naredili smoothije (mlečne napitke). Za vsak mlečni napitek smo izbrali nekaj kosov sadja, ki smo jih nato olupili ter narezali. Nato smo dodali še mleko in vse skupaj zmešali z mešalnikom. Porabili smo vse sadje. Tako smo dobili reciklirane mlečne napitke. Pozneje smo naredili še slane “šnite” oziroma rezine. Učiteljica je v šolo prinesla star kruh in štručke. Naredili smo maso z jajci, mlekom in parmezanom. V njo smo namočili narezan kruh. Nazadnje smo na ponvi “šnite” popekli in v njih uživali. Predvsem pa smo se pogovarjali o zavrženi hrani.
Zoja Klep, 3. a