Skoči na glavno vsebino
Računovodstvo: 03 428 54 80 | Svetovalna služba: 03 428 51 04, 03 428 51 06, 03 428 51 38 | I. osnovna šola Celje, Vrunčeva ulica 13, 3000 Celje | T: 03 428 51 00 tajnistvo@iosce.si

V nedeljo, 12. 5. 2024, ob 1:00, smo se ekipa Black&White odpravili na mednarodno tekmovanje, Odprto prvenstvo FIRST® LEGO® league na Norveškem. Po dolgem potovanju  smo preko Dunaja in Osla v Bodø prispeli pozno popoldne. Tam nas je pričakalo tipično oblačno norveško vreme. Na poti se nam je zato mesto sprva zdelo zelo pusto zaradi vremena in utrujenosti od dolgega potovanja. Potem smo razpakirali in sestavili ter pregledali nastavke in robota za tekmo robotov, ki so uspešno prestali pot v ročni prtljagi. Pripravili smo tudi darilca za ekipe, ponovili predstavitve in se nato spočili.

V ponedeljek smo že pripravili vse pripomočke za tekmovanje in na prizorišču pripravili in okrasili stojnico. Postavili smo plakate za predstavitve ocenjevalcem ter obiskovalcem. Poleg plakatov za projekt robota in vrednote smo imeli tudi plakat o Sloveniji in njenih značilnostih. Našo stojnico smo okrasili z baloni v barvi ekipe-črni in beli in seveda obesili slovensko zastavo. Spoznali smo že mnogo novih ekip s katerimi smo se veliko zabavi, plesali in peli. Po pripravi stojnice smo se odpravili na ogled mesta, ki je na nas tokrat naredil popolnoma drugačen vtis. Bilo je veliko lepše vreme, prav nenavadno za Norveško, sončno in toplo. Hodili smo ob obali, kjer smo si ogledali prečudovito morje. V mestu je ta dan bilo že veliko bolj živo. Prispelo je že tudi ogromno drugih ekip, ki smo jih med ogledom tudi spoznali. Prečudovit razgled smo imeli tudi z zelo dolgega pomola. Videli smo mesto, hribe s snegom in morje.

Torek, 14. maj, je bil dan otvoritve tekmovanja. Imeli smo dva treninga robota, potem pa smo še na testiranju odpravili napake. Na našo stojnico so že prihajali obiskovalci, ki smo jim predstavili projekt, ki jih je navdušil. Navdušeni so bili tudi nad našo prečudovito Slovenijo, ki so jo mnogi prvič spoznali. Ogledali smo si tudi druge stojnice, kjer smo spoznali druge projekte, države in kulture. Popoldne je po mestu vseh 49 ekip popeljala povorka do skupnega prizorišča, kjer smo imeli otvoritveno slovesnost. Na njej so se predstavile vse ekipe. Pričakal nas je tudi znanstveni šov z različnimi kemijskimi poskusi z ognjem, baloni in celo žogicami za namizni tenis ter bonboni. Izvedeli smo tudi veliko novega o mestu Bodø in se poveselili z ekipami.

Tekmovalni del se je začel v sredo, 15. 5. Ta dan smo imeli prvi dve tekmi robota, na katerih smo dosegli odlične rezultate. V našem prvem krogu smo prejeli naše najvišje število točk na tem tekmovanju. Bili smo zelo veseli, navdušili pa smo tudi mnoge druge ekipe za konstrukcijo naših nastavkov, ki so jih na tekmi videli. Navijali smo tudi za robote drugih ekip. Nato smo na stojnici drugim obiskovalcem predstavljali naš projekt Skuham.si komplet, ki se je vsem zdel uporaben, saj s tehnološko napredno umetniško kuharsko knjigo in s spletno stranjo s STOP videi ter delavnicami otrok ne le naučimo kuhati, ampak jih nad tem tudi navdušimo. Po tekmovanju smo zvečer imeli na skupnem prizorišču zabavo, kjer so se vse ekipe lahko namazale z barvami in prejele zapestnice, ki se svetijo v temi, saj je zabava bila v temi. Z drugimi ekipi smo se zelo zabavali, potem pa v hotelu še ponovili predstavitve za naslednji dan.

V četrtek, 16. maja, smo imeli še tretji, zadnji spust robota. Naš končni rezultat je bil kar 505 točk od 550. Sodelujoče ekipe so bile robotsko zelo močne in kar nekaj ekip je doseglo maksimalno število točk. V času opoldanskega odmora smo si ogledali odličen koncert v katedrali, kjer so nam rekli, da lahko tudi pojemo hladno kosilo, ki so nam ga pripravili.

Zadnji dan tekmovanja smo na prizorišče prišli že zelo zgodaj, saj smo takoj ob začetku tekmovanja imeli predstavitve projekta, konstrukcije in programov robota ter nastavkov in vrednot. Na predstavitvah smo navdušili ocenjevalce. Zvečer smo imeli zaključno slovesnost in podelitve. Zaključilo se je sanjsko. Osvojili smo najpomembnejšo nagrado na tekmovanju-osvojili smo prvo mesto za šampione (prvo mesto v skupnem seštevku vseh štirih področij). Smo prva slovenska ekipa, ki nam je to uspelo doseči, zato je ta dosežek res nekaj posebnega. Postali smo prvaki na mednarodnem tekmovanju, odprtem evropskem prvenstvu FLL. Predali smo se trenutku in zvečer še proslavili dosežek s sladoledom.

Zadnji dan v Bodø smo si še ogledali mesto in se odpravili na prečudovito razgledno točko. Obiskali smo tudi plažo, kjer sta le dva iz ekipe upala zakorakati v zelo mrzlo vodo. Po kosilu smo se v mestu sprehodili v paradi ob dnevu ustave. Ekipe, ki smo v tekmovanju sodelovale,  je orkester popeljal čez mesto, kjer so dan ustave proslavljali Norvežani v tradicionalnih oblačilih in mahali z zastavami. Ves čas je bilo slišati Hip, hip, hura! Zvečer smo spakirali svoje stvari in se pripravili za odhod naslednji dan.

V soboto, 18. maja, smo se zgodaj odpravili na letališče. Čakala nas je dolga pot. Potovali smo s tremi letali preko Tromsø in Frankfurta na Dunaj. V Celje smo pripeli ob 1:00, kjer pa nas je pričakalo prečudovito presenečenje pred šolo, ki so nam ga pripravili učitelji, drugi delavci šole, bivši člani ekipe, starši in drugi podporniki. Bili smo ponosni in izredno veseli.

Brina Hus, 8. c in Black&White

Dostopnost